top of page

TUDÁSTÁR

Tudástárunkban ismeretterjesztő cikkeket találsz, melyekben a daganatos betegségről, és annak következtében kialakuló lelkiállapotról, az érintettek, családjuk és környezetük helyzetéről, a pszichoonkológiáról, a betegséggel való megbirkózás lehetséges útjairól, eszközeiről egyaránt olvashatsz.

A cikkek nagyobbik részét magam írtam, a több mint 20 éves, daganatos betegekkel végzett pszichiáteri munkám során összegyűlt elméleti tudásom és gyakorlati tapasztalataim alapján.

A cikkek másik csoportjánál – pl. mozgás, táplálkozás, egyéb kiegészítő terápiás lehetőségek - a témák legismertebb szakértőit szólaltattuk meg. 

Dr. Prezenszki Zsuzsanna

A tudás hatalom

Amitől félünk, arról nem akarunk tudni. A daganatos betegek száma nagyon magas, és évről évre nő azoknak a száma, akinél ezt a betegséget újonnan diagnosztizálják. De emellett van egy másik, kedvező tendencia is, amiről jó tudni: sosem látott mértékben nőnek a kezelés lehetőségei.

A tudás hatalom

A betegség megbélyegez

Aki „rákos” lesz, egészen felkavaró helyzetbe kerül. Hirtelen egy olyan érzelmi állapotban találja magát, ami különbözik minden más - akár nagyon súlyos beteg - helyzetétől. A daganatos beteg jellemző lelkiállapotát egy olyan szó írja le, ami az egyik legmegterhelőbb, legnehezebben viselhető emberi érzés, és ez a SZÉGYEN.

A betegség megbélyegez

Negyvenesként túlélni

A daganatos betegségekkel együtt jár a kontrollvesztettség élménye. Ezt megélni minden korban gyötrő, de az ember élete delén talán még nehezebb. Amikor valaki aktívan dolgozik, párkapcsolatban él, kisgyerekeket vagy kamaszokat nevel, esetleg még idős szüleiről is gondoskodik.

Negyvenesként túlélni

Miért kell a pszichológus?

Bár Magyarországon kormányrendelet írja elő, hogy minden olyan osztályon, ahol a daganatos beteget kezelnek, elérhető legyen a pszichológus, ez a gyakorlatban sajnos nincs így. Egyre több kórházról tudunk, ahol – legalább részmunkaidőben – dolgozik pszichológus is, de ez még nagyon messze van attól, amire igazából szükségük lenne a betegeknek. Mert a daganatos betegség minden fázisa nagyon komoly testi és lelki megpróbáltatást jelent.

Miért kell a pszichológus?

Étkezési tanácsok daganatos betegeknek

Kisa Judit dietetikus, diplomás táplálkozástudományi szakember több mint 25 éve foglalkozik onkológia betegek megfelelő táplálkozásával.
Cikkünkben a daganatos betegségek kapcsán felmerülő leggyakoribb étkezési kérdésekre kértünk tőle válaszokat.

Étkezési tanácsok daganatos betegeknek

Mi is az a pszichoonkológia?

Ez az elsőre nagyon bonyolultnak hangzó szó: pszichoonkológia, a lélektan egyik legújabb ága. A kifejezés egyből érthetőbbé válik, ha magát a szót elemeire szedjük. „Pszicho” és „onkológia”: vagyis a pszichológiának az az ága, ami a daganatos betegség körüli lelki jelenségekkel foglalkozik.

Mi is az a pszichoonkológia?

Étkezés a kemoterápiás mellékhatások idején

A kemoterápiák, daganat ellenes kezelések során számos étkezési kérdés merül fel a betegekben és családjukban. A kellemetlen mellékhatások leküzdésétől, elviselésétől, a megfelelő étkezésen és vitaminbevitelen át a tápszerek szerepéig. Ezeket járjuk körül jelen cikkünkben.

Étkezés a kemoterápiás mellékhatások idején
bottom of page