top of page

TUDÁSTÁR

Tudástárunkban ismeretterjesztő cikkeket találsz, melyekben a daganatos betegségről, és annak következtében kialakuló lelkiállapotról, az érintettek, családjuk és környezetük helyzetéről, a pszichoonkológiáról, a betegséggel való megbirkózás lehetséges útjairól, eszközeiről egyaránt olvashatsz.

A cikkek nagyobbik részét magam írtam, a több mint 20 éves, daganatos betegekkel végzett pszichiáteri munkám során összegyűlt elméleti tudásom és gyakorlati tapasztalataim alapján.

A cikkek másik csoportjánál – pl. mozgás, táplálkozás, egyéb kiegészítő terápiás lehetőségek - a témák legismertebb szakértőit szólaltattuk meg. 

Dr. Prezenszki Zsuzsanna

A tudás hatalom

Amitől félünk, arról nem akarunk tudni. A daganatos betegek száma nagyon magas, és évről évre nő azoknak a száma, akinél ezt a betegséget újonnan diagnosztizálják. De emellett van egy másik, kedvező tendencia is, amiről jó tudni: sosem látott mértékben nőnek a kezelés lehetőségei.

A tudás hatalom

Étkezési tanácsok daganatos betegeknek

Kisa Judit dietetikus, diplomás táplálkozástudományi szakember több mint 25 éve foglalkozik onkológia betegek megfelelő táplálkozásával.
Cikkünkben a daganatos betegségek kapcsán felmerülő leggyakoribb étkezési kérdésekre kértünk tőle válaszokat.

Étkezési tanácsok daganatos betegeknek

Miért kell a pszichológus?

Bár Magyarországon kormányrendelet írja elő, hogy minden olyan osztályon, ahol a daganatos beteget kezelnek, elérhető legyen a pszichológus, ez a gyakorlatban sajnos nincs így. Egyre több kórházról tudunk, ahol – legalább részmunkaidőben – dolgozik pszichológus is, de ez még nagyon messze van attól, amire igazából szükségük lenne a betegeknek. Mert a daganatos betegség minden fázisa nagyon komoly testi és lelki megpróbáltatást jelent.

Miért kell a pszichológus?

Étkezés a kemoterápiás mellékhatások idején

A kemoterápiák, daganat ellenes kezelések során számos étkezési kérdés merül fel a betegekben és családjukban. A kellemetlen mellékhatások leküzdésétől, elviselésétől, a megfelelő étkezésen és vitaminbevitelen át a tápszerek szerepéig. Ezeket járjuk körül jelen cikkünkben.

Étkezés a kemoterápiás mellékhatások idején

Mi is az a pszichoonkológia?

Ez az elsőre nagyon bonyolultnak hangzó szó: pszichoonkológia, a lélektan egyik legújabb ága. A kifejezés egyből érthetőbbé válik, ha magát a szót elemeire szedjük. „Pszicho” és „onkológia”: vagyis a pszichológiának az az ága, ami a daganatos betegség körüli lelki jelenségekkel foglalkozik.

Mi is az a pszichoonkológia?
bottom of page