top of page
Programjaink

Alapítványunk programok széles körét nyújtja a daganatos betegek számára, melyek közös célja: segítséget nyújtani a gyógyulás útján. Sokan fordulnak hozzánk a kérdéssel, hogy melyik programot ajánljuk elsőként. Mindazoknak, akik még nem sajátították a Simonton-módszert, kezdésként az „Összehangolva a Simonton-módszerrel” csoportunkat szoktuk ajánlani. Szintén jó kezdést adhat az Irodalomterápia Simonton alapokon csoport, mely szintén betekintést nyújt a Simonton-módszer alapjaiba.

  • Ha nem vagy biztos benne, hogy szeretnél-e csoporthoz csatlakozni, vagy szeretnél ízelítőt kapni a programjaink hangulatából, azt javasoljuk, gyere el egyik (vagy akár több) Simonton Klubunkra.

  • Ha kérdésed van azzal kapcsolatban, hogy melyik program ajánlott neked, azt felteheted az info@drprezenszki.hu email címen.

  • Aktuálisan induló csoportjainkat mindig megtalálod az "Események” menüpont alatt.

  • Ha jelenleg épp nem indul az a program, melyhez csatlakozni szeretnél, a főoldalunkon előregisztrálhatsz. Csoportjaink indítási sűrűségét igyekszünk a beérkező előregisztrációkhoz igazítani.

 

A betegek felé irányuló programjaink mellett a pszichoonkológiai ellátás terén dolgozó szakembereknek (orvosoknak, pszichológusoknak) esetmegbeszélő alkalmakat szervezünk.

Tibi-0593_edited_edited_edited_edited_edited.jpg

Összehangolva a Simonton-módszerrel

A 6+1 alkalmas program segít oldani a rettenetes félelmet és eszköztelenséget, amit a daganatos beteg a diagnózis kézhezvétele után érez. A csoporton megismerjük a Simonton-módszer alapját képező "gyógyító kép" technikát. Az Összehangolva- a benned rejlő gyógyító erő módszer számos más eszközzel, technikával egészíti ki a „gyógyító képet”, melyek mind téged szolgálnak, hogy testi - lelki egyensúlyod helyreállítsd és megőrizd.


A daganatos beteg számára már a tudat, hogy van egy hatékony eszköze a gyógyuláshoz, komoly kapaszkodót jelent, és ez már önmagában szorongásoldó hatású. A szorongás csökkenése pedig az immunrendszerünket is tehermentesíti, segít, hogy energiáinkat a gyógyulásra fókuszálhassuk.


A csoport jelenleg a Zoom-on zajlik. A 7 alkalmas, alkalmanként 2 órás csoportokat Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter vagy Tótivián Tibor pszichológus vezeti.

Tibi-0593_edited_edited_edited_edited_edited.jpg

Irodalomterápia Simonton-alapokon

A diagnózis jelentette első sokk után elindul az a fázis, amiben a betegséggel érintett új utakat, új lehetőségeket keres, hogy érzéseit, élményeit kifejezhetővé, feloldhatóvá tegye. Ebben segít művészetterápiás alapú csoportunk, ami a Simonton-módszer elemeit illeszti be egy-egy irodalmi alkotás kereteibe.  Segít abban, hogy a műalkotás adta többlet segítségével, azon keresztül nézzünk rá félelmeinkre, veszteségeinkre - de új lehetőségeinkre is.


Ezen a programon is megismerheted a Simonton-féle gyógyító képet és további technikákat is, melyek kapaszkodót jelentenek a gyógyulás útján.


Ez a csoportunk jelenleg személyes részvétellel zajlik, Budapest központjában. A 7 alkalmas, alkalmanként 2 órás csoportokat Matuszka István vezeti.

Tibi-0593_edited_edited_edited_edited_edited.jpg

Van kiút a szorongásból!

A daganatos betegség nagy megpróbáltatással jár. A kezdeti sokk után – ha szükséges, szakember segítségével – elindul az a kemény küzdelem, amit a kezelések, a műtét, az életvitel átrendeződése, és a kontrollvizsgálatok eredményei jelentenek. Ennek a folyamatnak érthető (de nem szükségszerű!) kisérője a szorongás.


A statisztikák azt mutatják, hogy a daganatos betegek 25 %-ánál mutatható ki szorongásos zavar. Veled együtt nagyon sok érintett azt éli meg, hogy a feje felett folyamatosan ott lebeg Damoklész kardja.

Csoportunk célja az, hogy összegyűjtsük és átadjuk mindazokat a gondolati és relaxációs technikákat, amikkel a félelem megszelídíthető, a szorongás oldható.


A Zoom térben zajló, 7 alkalmas, alkalmanként 2 órás csoportokat Dr. Prezenszki Zsuzsanna vezeti.

Tibi-0593_edited_edited_edited_edited_edited.jpg

Meditáció, mint gyógyító erő

A Simonton-módszer alapjainak, illetve a szorongásűzés gondolati és relaxációs technikáinak elsajátítása után különleges élményt, új lelki kalandot jelent meditációs csoportunk. A meditációval kapcsolatban sokfajta előzetes elképzelés, várakozás, sőt, tévhit él bennünk.

Ezzel a csoporttal szeretnénk megmutatni, hogy a szervezet egyensúlyának újbóli visszaállítására és megtartására hányféle egyszerű, hétköznapi, könnyen megragadható eszközünk van.


A csoporttal az is célunk, hogy megmutassuk: a meditáció nem nehéz és nem csak a kiválasztottak képesek rá. A meditáció egy mindannyiunk által elérhető állapot, és rendszeres gyakorlásával hatékonyan támogathatjuk a testi-lelki jóllétünket.


A Zoom térben zajló, 7 alkalmas, alkalmanként 2 órás csoportokat Dr. Prezenszki Zsuzsanna vezeti.

Tibi-0593_edited_edited_edited_edited_edited.jpg

Jól neveld a sárkányodat!

A daganatos betegség nem csak a test kihívása. Számtalan olyan nehéz lelki és pszichés helyzettel szembesít, amiben sokszor eszköztelennek érezzük magunkat. Ezek közé tartozik a környezetünkkel való kommunikáció is, kiváltképp amikor az orvosokkal való zavartalan kapcsolatról van szó. Betegként kicsinek, elesettnek, kiszolgáltatottnak érezzük magunkat.


A betegség diagnózisa után sokszor a barátokkal, családtagokkal való kommunikáció sem könnyű, sokaknak nehéz megértést és valódi támogatást kapni. Másoknak a családi vagy munkahelyi környezetben a megfelelő énképviselet jelent nehézséget.


A szorongásűző csoport után, ahol belső „sárkányaink” a célpont, a „Jól neveld a sárkányod” csoportunk a külvilág „megszelídítését” tűzi ki célul. Abban segít, hogy elsajátítsd a külvilággal történő méltó és sikeres kommunikáció alapvető készségét.

A Zoom térben zajló, 7 alkalmas, alkalmanként 2 órás csoportokat Dr. Prezenszki Zsuzsanna vezeti.

Tibi-0593_edited_edited_edited_edited_edited.jpg

Simonton Klub kéthetente


A Zoom térben kéthetente zajló, 1, 5 órás időtartamú csoporttalálkozóink azok számára szerveződnek, akik már voltak az alapítványunk által szervezett valamelyik programon, vagy a jövőben szeretnének csatlakozni hozzánk. A klubtalálkozók ízelítőt adnak a csoportok hangulatából. A kötetlen beszélgetés alkalmas arra, hogy megosszuk örömeinket, fájdalmainkat, sikereinket. Segítenek tovább lendíteni elakadásainkon, de abban is, hogy felidézzük, gyakoroljuk, elmélyítsük a tematikus csoportokon elsajátított technikákat. Mindebben nagy erőt jelent a közösség ereje, a csoporttársak körében megélt elfogadás és támogatottság érzés.


A Simonton Klubokon rendszeresen szervezünk Gyógyító kép gyakorló alkalmakat és „sárkánynevelési” kommunikációs gyakorlást is.

A csoportokat Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter vezeti, jelenleg a Zoom-on zajlanak, kéthetente szerdán.

Tibi-0593_edited_edited_edited_edited_edited.jpg

Meserápia útkeresőknek

"Mindannyiunk élete egy mese. A meséken keresztül a legkönnyebb megértenünk a saját életünket. A meséken keresztül újra alkothatjuk a saját történtünket”. 


Ezek a mondatok Czimer Györgyi önismereti tréner, mesecsoport vezető terapeuta gondolatai. Alapítványunk keretei között szervezett csoportjain egy-egy mese köré szőve segít ránézni aktuális életfázisunkra. A mesék univerzális bölcsessége rejtett útmutatásokat hordoz. Ha megértjük, meghalljuk az útmutatást, elvezet minket saját, belső lelki „kincsestárunk” felé.


A meseterápia egy további lehetőség arra, hogy utakat találjunk a daganatos betegségből való gyógyuláshoz.

Tibi-0593_edited_edited_edited_edited_edited.jpg

Erőforrásgyűjtő napok és hétvégék

Alapítványunk rendszeresen szervez daganatos betegségben érintettek és hozzátartozóik számára olyan erőforrásgyűjtő napokat és hétvégéket, Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter szakmai vezetésével. 


Ezeken az alkalmakon pszichoonkológiai csoportfoglalkozások mellett igyekszünk a kiegészítő gyógyulási lehetőségek minél szélesebb kínálatát megmutatni, az irodalomterápiától és meseterápiától, a mozgásprogramokon át a meditációig és légzésjógáig.


Erőforrásgyűjtő programjaink lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érintettek egymással találkozzanak, és a még kezelések alatt állók lendületet, optimizmust, energiát merítsenek a már gyógyultak vagy tünetmentesek gyógyulástörténeteiből.

Tibi-0593_edited_edited_edited_edited_edited.jpg

Esetmegbeszélő csoportok szakembereknek

Havi rendszerességgel megtartott esetmegbeszélő csoportunk az onkológiai betegellátás területén pszichológusoknak, orvosoknak szól. A szakmai szempontok alapján zajló eset feldolgozás jelentette segítség mellett célunk az is, hogy alkalmak feltöltődést jelentsenek a résztvevők számára a mindennapi betegellátás lelket koptató hétköznapjaiban.

A csoport a Zoom online térben zajlik, az az alkalmakat Dr. Prezenszki Zsuzsanna és Dr. Kegye Adrienne pszichoterapeuták felváltva vezetik.

Klub
bottom of page