top of page
A Simonton-módszer

A Simonton-módszert az 1970-es években dolgozta ki egy amerikai házaspár, a radioonkológus Carl Simonton, és felesége, Stephanie Simonton, pszichológus. Az onkológia akkoriban még gyerekcipőben járt, a rákgyógyításban sokkal kevesebb eszközzel és tudással rendelkeztünk, mint ma. A Simonton házaspár szemlélete újító volt. Kutatásaik és tapasztalataik eredményeként elsőkként fogalmazták meg, hogy a kórral való eredményes harcban nem csak a betegség súlyossága számít. Ha vannak, akik ugyanazzal a diagnózissal, ugyanazzal a szövettani képpel, ugyanazzal az életkorral sikeresen küzdenek meg a betegséggel, míg mások nem, akkor az esélyek alakulása nem magyarázható pusztán a testi paraméterekkel. Épp ezért megnézték, mik lehetnek ezek a nem testi, hanem lelki paraméterekhez köthető sajátosságok. Mit tesz, mit gondol önmagáról, lehetőségeiről, céljairól az, aki sikeresen megküzd a daganatos betegséggel?

_edited.jpg

Az összegyűlt elméleti és tapasztalati tudás alapján elindították alternatív klinikájukat, ahová az akkori orvostudomány állása szerint gyógyíthatatlan betegek kerültek felvételre. Eredményeik fantasztikusak voltak. A statisztikai elemzés alapján a hozzájuk került betegek átlagosan kétszer annyi ideig éltek, mint az ugyanekkor kizárólag orvosi eszközökkel kezelt társaik.  A statisztikát egyedi esetekre lebontva még látványosabb volt az eredmény: bár ők is veszítetek el betegeket, a „gyógyíthatatlan” jelzővel hozzájuk került emberek között nem egy volt, aki évtizedek múlva is jó egészségnek örvendett.

A Simonton házaspár munkássága azt bizonyította, hogy ha a betegséggel érintett ember támogatást kap az érzelmi állapotának stabilizálásában, az valóban komoly segítséget jelent a testi paraméterek javulásában. Ezt szolgálja a relaxáció, a múltból cipelt neheztelések feloldására szóló gyakorlatok, de ez a célja a jövőbeli célok kialakítására való ösztönzésnek is.

A gyógyító kép

A központi technika, amiről a Simonton-módszer a leginkább ismert, a gyógyító imagináció. Ez azt jelenti, hogy a daganatos betegséggel érintett személy ellazult, relaxált állapotban, gondolatban - mint egy „belső mozi” – maga elé vetíti, amint tökéletesen működő immunrendszere megkeresi, elpusztítja, és kitakarítja a szervezet sérült, káros, kóros sejtjeit. A „gyógyító belső mozi” végén látja magát egészségesen, és megjeleníti, ahogy boldog és egészséges a távoli jövőben is.

Miként hat a Simonton-módszer?

Ez igazából máig vitatott – és kutatott – kérdés. Azt azonban szinte emberemlékezet óta tudjuk, hogy a testünk reagál a gondolatban felidézett képekre. Ha egy megható jelenet reggel a villamoson eszedbe ötlik, könnybe lábad a szemed. Ha azonban késésben vagy, és arra gondolsz, mit szól majd a főnököd, a gyomrod reagál: görcsbe rándul tőle. Ezek akaratlan működések, Simonton nem feltalálta, hanem megtalálta a bennük rejlő hatást: ha megjelenik valami a gondolatainkban, a szervezetünk válaszol rá.

A folyamatosan gyűlő eredmények ellenére sokak számára máig furcsa, hogy pusztán napi néhány perces „képzelgéssel” megfogható lehet egy olyan komoly elváltozás, mint a daganatos szövetszaporulat.  Pedig ma már a modern lélekgyógyászat számos területen használja a képek, imaginátumok erejét. Ilyen a pszichoterápiás gyakorlatban eredményesen használt „katathym képélmény” technika, de ezt használja a szimbólumterápia és a transzperszonális pszichológia is.  A sportpszichológiában már hosszú ideje természetes, hogy a teljesítmény fokozása érdekében belső tartalmakat, képeket mozgósítanak. Egerszegi Krisztina például egy nyilatkozatában elmondta, hogy amikor a valóságban nem edzhetett, ő bizony „fejben úszott”.

 

A Simonton-módszer az indulástól napjainkig megőrizte a népszerűségét. Az „Összehangolva- Gyógyít a Képzeleted!” Alapítvány csoporttréningjein többek között megismerheted a Simonton-módszert, a gyógyító mozi kialakításának fortélyait. Ahogy azonban a Simonton- módszer létrejötte óta eltelt évtizedekben a tudásunk is gazdagodott, a gyógyító, és kiegészítő terápiás eszköztár is bővült, melyből minél szélesebb kínálatot igyekszünk biztosítani programjainkon.

bottom of page