top of page

Mozogni jó és gyógyít!

Frissítve: ápr. 5.

A mozgás nem csak jó közérzetet ad, de segít megelőzni olyan komoly betegségeket, mint a szívinfarktus, a cukorbetegség, a demencia, vagy a rák. Sőt, a legújabb kutatások szerint nem csak a daganatos betegség megelőzésében segít, de a gyógyulásban is.

Nem véletlen, hogy már néhány perc testmozgás után jobban érezzük magunkat. Szervezetünk pontosan tudja, hogy mire van szüksége - és a kellemes fizikai aktivitásnak rengeteg kedvező hatása van.


A jótékony testi következményeket régen ismerjük:

- erősíti a vázizmokat, növeli a szervezet ellenállóképességét

- az anyagcsere aktivitás fokozásával segít kiüríteni a méreganyagokat

- erősíti a szívet és a tüdőt

- fokozza szervezetünk vérellátását, így a sejtekhez eljuttatott energia mennyiségét

- oxigénnel telíti a testet, ezzel fokozza a védelmi rendszerünk aktvitását


Jót tesz a léleknek


Azt kevesebben tudják, hogy a mozgás nem csak a testnek, de a léleknek is jót tesz. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy azoknál, akik rendszeresen és tudatosan mozognak, alacsonyabb a szorongás szint, magasabb a stressztűrő képesség és jobb a hangulat.


Szerepe van a daganatos betegség megelőzésében


A felsorolt jótékony testi és lelki hatások mindegyike szerepet kap a mozgás betegségmegelőző hatásában. A daganatos betegségnél azonban van még egy fontos terület, és ez a hormonháztartás. A mozgás azzal, hogy csökkenti a testzsír mennyiségét, közvetetten csökkenti bizonyos, zsírban oldódó hormonok arányát. A hormonrendszerre gyakorolt direkt hatásával pedig közvetlenül csökkenti azoknak a daganattípusoknak a rizikóját, amik a hormonműködéssel függenek össze – ilyen például az emlő, vagy prosztatarák.

Ennél is izgalmasabb, hogy a mozgás nem csak a daganatos betegség kialakulásának kivédésében, de a betegségből való gyógyulás minden fázisában is kedvező hatású.


A legjobb „titkos fegyver”


Az amerikai Mayo Klinika egyik cikke egyenesen úgy fogalmaz, hogy az érintettek számára a fizikai aktivitás a legjobb „titkos fegyver” a rákból való gyógyulás során. Egy ausztrál egyetem (ECU) legújabb kutatási adatai ugyancsak alátámasztják ezt az állítást. Kutatási adataik szerint a testmozgás során olyan anyagok szabadulnak fel, amik megváltoztatják a tumorszövet mikrokörnyezetét, és olyan mechanizmusokat indítanak be, amik az immunrendszert a tumorszövet lebontására késztetik.


Mindenfajta mozgás számít!


Semmi speciális dolgot nem igényel, hogy a fizikai aktivitás jótékony hatásait learasd. Nem kell, hogy valami egészen különleges dologra gondolj, amikor a rendszeresen mozgást tervezed. Egy jóleső séta épp megfelelő.

Megteheted azt is, hogy az autót egy-egy útszakaszon gyaloglásra váltod, vagy a lift helyett a lépcsőn mész egy-két emeletet.

Van néhány olyan egyszerű mozgássor, ami könnyen elsajátítható. Ezek a gyakorlatok rövid idő alatt hatékonyan mozgatják át minden izmodat, és felüdítik, friss energiával tölti fel az egész szervezeted. Ilyen a 8 brokáttekercs gyakorlat, amiről itt olvashatsz. A Világhálón sok egyéb lehetőséget is találsz: egyszerű gyógytorna, chi-kung, thai-chi gyakorlatoksorok. Vagy akár egy jó zene, amire táncolsz egyet, csak úgy…😊

Induljon hát a mozgásprogram, edzőcipőt fel! Sőt, még edzőcipő sem kell. Elég egy bármilyen kényelmes lábbeli, és már indulhat is a rendszeres mozgás. Mert a kulcs a rendszerességben rejlik. Az Amerikai Rákkutató társaság heti 150 perc könnyű, vagy heti 75 perc közepesen erős fizikai aktivitást javasol. De ez az időtartam teljesítehető egészen kis egységekben is, mert a kedvező hatás akkor is megjelenik.


Az „öt perces szabály”


Nagyon elfoglalt vagy? Soknak tűnik a heti 150 perc, de még a 75 is? Akkor most számoljunk egy kicsit. Ha valaki egy nyolcórás munkanapon minden órában csak öt percre megáll, hogy megmozgassa az izmait - nyújtson, lélegezzen néhányat - már 40 percnyi „edzést” teljesített aznapra! Ha mindezt egy héten négy napon megismétli, a heti 150 perces javaslatot nem csak elérte, hanem túlteljesítette!

Az „öt perces szabály” komoly segítség, hogy meglegyen a kívánt heti mozgásadagod. Hiszen csak annyi a dolgod, hogy észben tartsd – vagy beállítsd a telefonod, hogy óránként jelezzen. Ne gyűjtsd tovább a felhasználatlan kondibérleteket, egyszerűen állj meg óránként öt percre, és mozogj egy keveset. Ezzel máris hatalmas dolgot tettél az egészségedért.


Hallgass a szervezetedre!


Ahhoz, hogy tested-lelked harmonikus működését támogasd, csak az szükséges, hogy rendszeresen mozogj. Nem arra, hogy versenysportolóvá válj, és elérj, vagy túlszárnyalj bármilyen szintet.


Az sem kell, hogy kötelességtudatból végig csinálj valamit akkor is, amikor nem esik jól. A szervezeted pontosan tudja, mikor mire van szüksége. Ha figyelsz a belső jelzőrendszerre, az mindig megmondja majd, hogy épp milyen időtartamú, vagy milyen intenzitású mozgást igényelsz.


Kedvet kaptál? Akkor rajta, vesd be a te is legjobb „titkos fegyvered”!


Dr. Prezenszki Zsuzsanna


Felhasznált irodalom:


354 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page