top of page

A 8 brokáttekercs 8 titka

„8 brokáttekercs” - mit is rejt ez a különös név?! Egy gyakorlatsor lelkes rajongója vagyok. Akinek csak tudom, megmutatom. A „8 brokáttekercs gyakorlat” néhány egyszerű, könnyen elvégezhető mozdulat összessége. Akik részt vettek már a foglalkozásaimon, programjainkon, Erőforrás Táborainkon, biztosan találkoztak vele. Most összegyűjtöttem 8 érdekességet, ami segít megismerni.


1. A „8 brokáttekercs” a chi kung gyakorlatok közé tartozik. Sőt, a legtöbb leírás szerint azok közül is a legnépszerűbb. A kínai eredetű chi kung a tradicionális kínai orvoslás szellemét képviselő testmozgás forma. A chi (magyarosan írva és ejtve csí) szó szerinti fordításában levegőt, energiát jelent, a chi kung elmélete szerint azt az éltető szubsztanciát képviseli, ami betölti az Univerzumot.


2. A nyugati tudomány bár keresi, nem találta még meg ennek a chi-nek nevezett finom energiának a pontos megfelelőjét. Többen az elektromágneses térrel azonosítják, de vannak, akik szerint a chi azzal a bioelektromos térrel írható le, amit az élőlény - így az ember is - a működése során termel, és ami a szervezetét körül veszi.

3. A kung jelentése erőkifejtés, munka. A kung fu nevében is szerepel, ami harcművészeti technikaként nem pusztán azt tanítja, hogyan győzd le a külső ellenséget. Sok gyakorlással, kemény koncentrációval elvezet egy fókuszált figyelemhez, egy olyan szilárd, belső tartáshoz, ami alappillér lesz minden külső és belső ellenféllel való küzdelemben.


4. A chi kung három nagy ága közül a #8 brokáttekercs a gyógyító gyakorlatok csoportjába tartozik. Az talán túlzás, amit a legtöbb hirdetésben olvasunk róla, hogy aki csinálja, még 100 évesen is örömtől kicsattanva, kettesével szedi majd a lépcsőt. De rendszeres gyakorlása segít a krónikus stressz ellensúlyozásában, a testi-lelki energiák összerendezésében, és egy fókuszált, nyugalmi belső állapot elérésében. Mindezekkel valóban támogatja az immunrendszer betegségek elleni harcát.


5. Egy kínai hadvezérnek köszönhetjük, akit úgy hívtak, hogy Yeuh Fei. A XII. században élt, amikor a papír drágább volt, mint a brokát - pedig az sem volt olcsó, hiszen egy különleges, arannyal vagy ezüsttel átszőtt nehézselyem anyag.

Yeuh Fei annyira értékesnek tartotta az általa kidolgozott mozgásrendszert, hogy brokátcsíkokra festtette, amit aztán feltekerve tároltak.

6. A bölcs hadvezér célja az volt, hogy egy olyan gyakorlatsort állítson össze, amivel megőrzi a katonái egészségét, és jó fizikai-, és lelkierőben tartja őket. Yeuh Fei parancsnok máig nagy tiszteletnek örvend. Nyugvóhelye Kínában zarándokhely, ahová napjainkban is sokan ellátogatnak a világ különböző tájairól.


7. A hadvezér neve fennmaradt, az általa kidolgozott gyakorlatsor is kiállta az idők próbáját. Napjainkban, amikor sok feladatunk között elveszve szinte állandó időhiánnyal küzdünk, és egészségkárosító hatások tömkelege ér minket, nehezen találnánk ennél egyszerűbb, napi 10-15 percben hatékonyan végezhető gyakorlatot, ami külső és belső jólétünket egyaránt szolgálja.


8. A hagyomány a nyolc mozdulatsor közül a legértékesebbnek az utolsót tartja. Az eredeti leírás szerint 100 napon át, naponta 8x8-szor végezve 100 betegségből gyógyít meg. Az érdekessége az, hogy gyakorlatnak alig nevezhető: tulajdonképpen annyi, hogy lábujjhegyre állsz, majd „ledöccensz” a sarkadra. Hogy 100 betegségből meggyógyít-e, azt nem tudom, de hogy nagyon lehet élvezni, az biztos.

Olyan, mintha kiráznák belőled mindazt, ami felesleges.

Ráadásul mivel az egyes mozdulatok külön-külön is végezhetők, így pusztán napi néhány „döccenéssel” már elkezdtél tenni magadért…



3 604 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page