top of page

A tudás hatalom

A tudás hatalom

Amitől félünk, arról nem akarunk tudni. A daganatos betegek száma nagyon magas, és évről évre nő azoknak a száma, akinél ezt a betegséget újonnan diagnosztizálják. De emellett van egy másik, kedvező tendencia is, amiről jó tudni: sosem látott mértékben nőnek a kezelés lehetőségei.

Ha csak azt a 20 évet nézzük, amit én a pszichoonkológia területén eddig eltöltöttem, rengeteg új onkológiai terápiás forma jelent meg és vált hétköznapi szinten elérhetővé. Olyan terápiák, amiről nemhogy 20, de még 10 éve is, álmodni sem mertünk. Ezek az új kezelési formák nagyságrendekkel hatékonyabbak, és nagyságrendekkel könnyebben viselhetők a korábbiaknál.


De először nézzük a szomorú tényeket, hogy miért is kell ezzel foglalkoznunk: A KSH idevágó statisztikai adatai szerint 2001-ben egy év alatt kb. 75.000 volt az új esetek száma, 2019-ben pedig (ez az utolsó adat) közel 100 ezer honfitársunk kapta meg a rák diagnózisát. Ennél még kétségbeejtőbb adat, hogy egyre fiatalabb az az életkor, ahol a betegség megjelenik. Ez az elkeserítően nagy szám azt jelenti, hogy a lakosság 1%-a - közöttük aktív, munkaképes férfiak és nők, apák, családanyák – érintettek a daganatos betegséggel.


Szóval a kór itt van közöttünk.

Hiába, hogy - jellemző módon, félelemből – még a lehetőségét is igyekszünk elkerülni, hogy szembesüljünk vele, nem lehet. Szembejön velünk. Ha nem a hozzátartozód, akkor a barátod, a szomszédod, vagy a munkatársad lehet a következő, akiről azt hallod, hogy kezelni kezdték.


Viszont, mint írtam korábban, az összképnek az is része, hogy a kezelés és a gyógyulás lehetősége nagy iramban nő. 

A ma hazánkban is elérhető onkológiai kezelések jelentős része ma már igencsak eltér a 2 évtizeddel ezelőttiektől. 


Például még egy évtizede is elképzelhetetlen lett volna, ami mára mindennapi gyakorlat, hogy egy kétgyermekes anyuka a modern kezelések mellett dolgozik, ellátja a családját - és közben nem hullik ki a haja. Tudom, ez talán furcsán hangzik, de nagyon sokat számít. Aki átélte, akár érintettként, akár hozzátartozóként, barátként, az pontosan érti, miről beszélek. Érti, hogy mit jelent az, hogy valaki megtarthatja az önképét, fenntarthatja az alapvető szerepeit, a kezelések mellett is élheti a megszokott életét. Én magam ugyan nem mindig szeretem, ha valaki bármilyen kemoterápiás kezelés alatt dolgozik, de ez egy másik téma, a lényeg, hogy az a kép, ami a daganatos betegségről, a kemoterápiás kezelésről él, az ma már a valóságban jelentősen különbözik attól, ahogy bennünk él.


Amit az előbb írtam, valószínűleg nagyon nehéz azoknak - vagy azok hozzátartozóinak - olvasni, akiknél a kezelés sok gyötrő mellékhatással jár, vagy akiknél minden próbálkozás ellenére a harc sikertelen, és a betegséget nem sikerült megfékezni. Ezekkel a fájó veszteséggel együtt is igaz azonban az a tendencia, hogy egyre jobbak, egyre könnyebben viselhetők, és egyre hatékonyabbak az onkológia kezelési formák.


A Pécsi Tudományegyetem egyik 2019-es, Interneten megjelent cikkében azt olvashatjuk, hogy az Amerikai Rák Társaság közlése alapján az USA-ban 25 év alatt több mint egynegyedével, 27 %-kal sikerült csökkenteni a rák miatti halálozást*. Ha az utóbbi időszak egyre gyorsuló tendenciáját nézzük, túlzás nélkül írható, hogy nem csak évről évre, de szinte hónapról hónapra nagyobb eséllyel sikerül a daganatos betegséget megfékezni.


Az onkológiai tudás- és eszköztár bővülése mellett van még egy fontos és hangsúlyos változás. Nem csak a daganatos betegség hivatalos, orvosi kezelésről tudunk sokkal többet, hanem egyre gyűlik a hitelesen használható kiegészítő kezelési módok tárháza is.


Sajnos tudjuk, hogy ha az alternatív piacot nézzük, a rák - talán pont a félelem miatt – bizony egy nagyon jó "iparág". Milliónyi terméket, eszközt, módszert hirdetnek, sokszor milliókat közelítő áron. A beteg (vagy családja) a gyógyulás reményében érthető módon igyekszik mindent megragadni. Csakhogy a kétségbeesés, a tanácstalan kapkodás miatt a családok sokszor a semmiért adnak ki hatalmas összeget, a semmibe ölnek bele hatalmas energiát… Amikor pedig valakit ezen a területen egyszer becsapnak, akkor az összes módszert kóklerségnek fogja tartani.


Pedig sok – egyre több – olyan módszer, lehetőség van, aminek a hatékonysága bizonyított. A hitelesnek tartható tudományos kutatás jelzője az, hogy „evidence based”, vagyis „bizonyítékon alapuló”. Ha bármilyen eszközről, módszerről, technikáról azt mondjuk, hogy „evidence based”,az azt jelenti, hogy a hatékonyságát magas tudományos igénnyel lefuttatott klinikai vizsgálatok bizonyítják.


A honlapunkon található Tudástár cikkeink központi témája a pszichoonkológia, amely egy olyan fiatal tudományág, amit hosszú évek óta intenzív kutatás övez. A pszichoonkológia területén ma már rengeteg olyan eredmény - és ezen eredményekre épülő módszer - van, amikről elmondható, hogy „evidence based”. 


Vagyis ezen pszichoonkológiai tudás, módszerek  bizonyítékokon alapulóak és hitelesek. Igazolt tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy daganatos betegségben az érzelmi támasz - akár egyéni, akár különböző csoportos foglalkozások formájában - nagyon komoly fogódzót jelent a beteg, és környezete számára is.


* Forrás: https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/10940


Dr. Prezenszki Zsuzsanna, pszichiáter

bottom of page